İLKE Vakfı bünyesindeki İslam İktisadı Araştırma Merkezince (İKAM) hazırlanan “İktisat İzleme Raporu 2024: Türkiye İktisadının Görünümü” başlıklı rapor yayımlandı.
Üsküdar’daki vakıf binasında tanıtımı yapılan, editörlüğünü Doç. Dr. Ömer Faruk Tekdoğan’ın üstlendiği raporda, Türkiye iktisadına dair 17 başlık altında temel göstergeler ve yapısal eğilimler değerlendirildi.
İş gücü piyasası, gelir dağılımı, para siyaseti, tarım, sanayi, hizmet ve inşaat üzere temel alanlarda tahlillerin sunulduğu raporda, akademik yaklaşımlar ve pratik tekliflere yer verildi.
Etkinlikte raporun kapsamı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tekdoğan, çalışmanın, alanında uzman akademisyenlerin katkılarıyla hazırlandığını söyledi.
Tekdoğan raporda, Türkiye iktisadına ait şimdiki bilgiler ışığında yapılan tahlillerle elde edilen bulgulara yönelik siyaset tekliflerinin de sunulduğunu kaydetti.
Raporda, 2020’den bu yana süregelen global ekonomik ve siyasi risklerin 2024’te de besbelli formda devam ettiği belirtilirken, Rusya- Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Gazze’ye yönelik taarruzlarının oluşturduğu istikrarsızlık ortamının, ABD seçim süreci ve Avrupa Birliğindeki siyasi dalgalanmalarla birleşerek ülkeleri önlem almaya yönlendirdiği söz edildi.
Türkiye iktisadının, Kovid-19 sonrası devirde global eğilimlerden farklı olarak müspet büyüme performansı sergilediği vurgulanan raporda, enflasyonla uğraşa odaklanan sıkı para ve maliye siyasetleri sonucunda Türkiye iktisadının uzun vadeli planlarındaki ortalamanın altında, daha ölçülü bir büyüme süreci yaşadığı aktarıldı.
Raporda sanayi dalına ait tahlillerine yer verilen Doç. Dr. İsa Yılmaz, gelişmekte olan ülkelerde sanayi üretiminin gereğince olgunlaşmadan finansal piyasalara yöneldiğini ve bu nedenle endüstrinin katkısının giderek azaldığını, enflasyonla uğraş siyasetlerinin üretim suratını olumsuz etkilediğini kaydetti.
Şirketler ve girişimcilik alanındaki gelişmeleri kıymetlendiren Doç. Dr. Cem Korkut da enflasyonla gayret siyasetleri ve finansmana erişimdeki değişimlerin şirketlerin finansal performansını direkt etkilediğini, firmalar ortası ticarette şartların zorlaştığını, peşin alım ve ön ödeme taleplerinin arttığını, kredi kullanımından kaçınmanın ve nakitte kalma isteğinin ödeme vadelerini uzattığını anlattı.
Dr. Bekir Eren ise 2024 yılı yurt içi finansal piyasalara ait değerlendirmesinde, bankacılık bölümü, Borsa İstanbul, döviz kuru ve piyasa faizleri çerçevesinde tahliller sunarken, para siyasetinin büsbütün enflasyonla uğraşa odaklanmasının ve bu kapsamda atılan kararlı adımların, iç piyasaların istikrarına katkı sağladığını aktardı.
Kaynak: Son Dakika