ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkeleri önderleri tarafından yapılan ortak açıklamada, “Rusya’yı, saldırganlığını durdurmaya ve birliklerini memleketler arası alanda tanınan Ukrayna topraklarından derhal, büsbütün ve şartsız olarak geri çekmeye çağırıyoruz.” tabiri kullanıldı.
G7 önderlerinin ortak açıklamasında, Rusya ile savaşında Ukrayna’ya diplomatik, mali ve askeri takviyenin ağırlaştırılacağı belirtilerek “Ukrayna halkının yavuz direnişindeki kahramanlığını selamlıyoruz.” sözüne yer verdi.
“Rusya’ya karşı yaptırımların aşılmasına yardımcı olan üçüncü ülkeler, önemli maliyetlerle karşı karşıya kalacak.” sözü kullanılan açıklamada, savaşı başlatanın ve bitirecek olanın Rusya olduğu vurgulanarak Moskova idaresi, Ukrayna’da hastaneleri, okulları ve altyapıyı yok etmek ve tarihi kentleri harabeye çevirmekle suçlandı.
Rus güçlerinden kurtarılan bölgelerde toplu mezarlar, cinsel şiddet ve azap delilleri bulunduğu belirtilen açıklamada “Rusya’yı, saldırganlığını durdurmaya ve birliklerini memleketler arası alanda tanınan Ukrayna topraklarından derhal, büsbütün ve şartsız olarak geri çekmeye çağırıyoruz.” sözleri kullanıldı.
Rusya’nın rastgele bir kimyasal, biyolojik, radyolojik yahut nükleer silah kullanmasının önemli sonuçlar doğuracağı vurgulanan açıklamada, Rusya’nın yeni START muahedesinin uygulanmasını askıya alma kararından derin hüzün duyulduğu belirtildi.
Açıklamada, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali üzerinde devam eden denetimi konusundaki kaygılara yer verilerek Rus birliklerinin santralden büsbütün çekilmesiyle tahlilin sağlanacağı kaydedildi.
Ukrayna’ya destek
Açıklamada, Ukrayna’nın acil askeri ve savunma teçhizat muhtaçlıklarının, gerekli cephane ve tankların yanı sıra hava savunma sistemleri ve kabiliyetlerine odaklanılarak karşılanması için yürütülen koordineli teşebbüslere olan bağlılık yinelendi.
Ukrayna’nın ekonomik ve mali istikrarının sürdürülmesine takviyenin devem edeceğinin altı çizilen açıklamada, bu bağlamda G7 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası liderlerinin Ukrayna hükümetinin muhtaçlıkları doğrultusunda 2023 yılı için bütçe ve ekonomik dayanak taahhüdünü 39 milyar dolara çıkardığı bildirildi.
Açıklamada, maliye bakanlarından, Milletlerarası Para Fonu (IMF) ve Ukrayna ile mart sonuna kadar bir program sunulması için irtibatı sürdürmeleri ve 2023’te ve sonrasında Ukrayna’ya gerekli bütçenin sağlanması için IMF ile çalışmaya devam etmeleri istendi.
Açıklamada ayrıyeten haziranda İngiltere’nin başşehri Londra’da Ukrayna’nın yine inşasına ait bir konferans düzenleneceği duyuruldu.
Kiev hükümetinin Ukrayna’nın “Avrupa yolu” doğrultusunda gerekli kurumsal yapılanmayı geliştirme uğraşlarının destekleneceği kaydedilen açıklamada, bu kapsamda yargı ıslahatı, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi ve yolsuzlukla çabanın ehemmiyeti vurgulandı.
Rusya’ya yaptırımları artırma kararlılığı vurgusu
G7 başkanları, Rusya’ya uygulanan gibisi görülmemiş ve koordineli yaptırımları artırarak yeni ekonomik yaptırımlar uygulamaya kararlı olduklarını bildirdi.
Buna nazaran, “Uygulama Uyum Mekanizması” kurularak yaptırımların uygulanması denetlenecek ayrıyeten Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına maddi dayanak sağlayan üçüncü ülkelere karşı taşıma ve hizmet yasakları dahil kimi tedbirler hayata geçirilecek.
Rusya’nın savaş makinesi inşasında kullanabileceği teknoloji ve girdilere erişimini engellemek için daha fazla tedbir alınacak.
Ayrıca Rusya’nın “yasa dışı saldırısını” finanse etmede kullanacağı güç gelirlerini ve gelecekteki madencilik gelirlerini azaltmak için ihracat yasağı ve Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat sisteminin sürdürülmesi tarafında adımlar atılacak.
Rusya’nın elmas ihracatından elde ettiği geliri azaltmak için tedbirler alınacak, bunun yanı sıra Rus finans kuruluşlarına karşı da ek önlemler uygulanacak.
Rusya’nın Ukrayna’nın uzun vadeli yine yapılanma masraflarını karşılaması için de eforlar sürdürülecek.
Açıklamada, Rusya’nın “savaş nedeniyle Ukrayna’nın kritik altyapısı da dahil olmak üzere verdiği hasarın tüm sorumluluğunu üstlendiği” belirtilirken, “Rusya’nın verdiği ziyanları kayıt altına almak için milletlerarası bir sisteme duyulan muhtaçlığı toplu olarak yine teyit ediyoruz.” sözleri kullanıldı.
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin ve “sorumluların” milletlerarası hukuka uygun hesap vermesi konusunda kararlılık bildirilen açıklamada, Memleketler arası Ceza Mahkemesi Savcısı, Ukrayna Başsavcısı ve ulusal hukuka nazaran yargı yetkisi tesis edebilen öteki ulusal savcılar tarafından yürütülen soruşturmaların desteklendiği belirtildi.
Karadeniz Tahıl Teşebbüsü’nün ehemmiyeti vurgulandı
Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın yansımalarından çok sayıda ülkenin etkilenmesinden keder duyulduğu tabir edilen açıklamada, muhtaçlık sahibi ülkelere ve tahıl krizinden etkilenen nüfuslara süratli yardım sağlamaya devam etme konusundaki ortak irade yinelendi.
Açıklamada, BM ve Türkiye’nin aracılığıyla sağlanan Karadeniz Tahıl Koridoru ile AB-Ukrayna Dayanışma Yolu ve Ukrayna Devlet Lideri Volodimir Zelenskiy’in Ukrayna’dan Tahıl İnisiyatifi’nin ehemmiyeti vurgulanarak Tahıl Koridoru’nun 18 Mart’ta otomatikman uzatılması gereğinin altı çizildi.
Türkiye’deki sarsıntıların sonuçlarıyla çabada takviyesi sürdürme sözü
Öte yandan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli sarsıntılardan etkilenenlere derin hüzünler tabir edilirken Türkiye ve Suriye halkıyla dayanışma içinde olunduğu ve bu felaketin sonuçlarıyla çabada dayanakların sürdürüleceği belirtildi.
İnsani yardıma gereksinim duyan herkese mümkün olduğunca verimli bir biçimde ulaşılmasının hayati ehemmiyet taşıdığı söz edilen açıklamada, 3 aylık bir başlangıç periyodu için hudut ötesi yardımın genişletilmesi memnuniyetle karşılandı ve Suriye’nin kuzeybatısında insani gereksinimlerin karşılanmaya devam etmesinin ehemmiyeti vurgulandı.
G7 başkanlarının ortak açıklamasında, Avrupa Birliği’nin (AB) martta Türkiye ve Suriye’deki depremzedeleri desteklemek için donörler konferansına mesken sahipliği yapma teşebbüsü de memnuniyetle karşılandı.
Kaynak: Son Dakika